Плевнелиев: Искам да знам кой реши, че през 2014 ще има избори за президент

Аз питам: кой реши, кой е този човек, коя е тази институция, коя е тази партия, която реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент. И на този въпрос досега не сме получили отговор, очаквам. 

Това попита пред журналисти в Плевен президентът Росен Плевнелиев, по повод параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на новия изборен кодекс, съобщи “Фокус”.

"По отношение на параграф 12, вие попитахте и аз мисля, че това е важен въпрос, който отново стига до същността на най-важния въпрос, който българските граждани зададоха през 2013 г., а той беше „кой”. „Кой?”, защото за мен е повече от ясно, че последните обяснения, които се дадоха, от управляващите, и от г-жа Манолова, не са искрени. Защото не става въпрос за един стандартен текст. В прословутия параграф 12; става въпрос за текст, който е изпратен на Венецианската комисия, който е сложен на сайта на Венецианската комисия, и в който е посочена годината 2014 г.”, коментира президентът.

Плевнелиев посочи, че е обещал на българския народ да налага вето с аргументи. Първо, в парламента да си свършат работата, да си приемат закона. Междувременно, в Президентството има експерти, правен съвет. Предстоят няколко важни срещи. За утре са поканили много неправителствени организации, които специализират в областта на изборното законодателство и имат мнение,  с които ще коментираме тези казуси, обясни държавният глава.

Влизаме в процедура - ще чуем много хора, ще формирам мнение и ще си кажа думата в рамките на конституционно установените срокове, обеща Росен Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев е в Плевен, по повод празника на лозарите и винарите.