Плевнелиев: Ще дам всичко от себе си, за да имаме в следващите дни кабинет

Поставихме рекорд от девет дни при свикване на Народното събрание. Няма да губя време, за да мога ефективно да връча мандата за сформиране на правителство. Ако ГЕРБ върне мандата, няма да се бавя и ще връча мандат на БСП. Това заяви от Брюксел президентът Росен Плевнелиев. 

 

По думите му никой няма да спечели от нови предсрочни избори.

В съобщение на прессекретариата на държавния глава се казва още , че Плевнелиев е готов да даде всичко от себе си, за да имаме правителство в следващите дни, но това зависи и от политическите партии. 

Ако приоритетите на партиите са смислени и са в посока за достойно място на България в Европейския съюз, ще ги подкрепя, без значение от кой спектър са те”, казва още президентът пред български медии в Брюксел.

В четвъртък Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство. След края на консултациите с парламентарните групи държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група.

От Коалиция за България, Движението за права и свободи и „Атака” категорично отхвърлиха вероятността да подкрепят кабинет предложен от ГЕРБ. Бойко Борисов пък заяви по-рано днес, че ще приеме мандата за съставяне на кабинет и след като оповести състава му ще го върне. Според него „по този начин щяло да се спести много малко време до връчването на мандата на следващата политическа сила”.