Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ извънредния посланик на Азербайджан

Стокообменът между двете страни през послената година се удвоява два пъти, заяви държавният глава

През последните години търговският стокообмен между България и Азербайджан отбеляза много позитивно развитие. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на връчването на орден "Стара планина" първа степен на извънредния и пълномощен посланик на Азербайджан в България Емил Зулфугар оглу Каримов, предаде "Фокус".
"Имаме удвояване на обема, достигайки 40 млн. щатски долара, което като тенденция ни радва. Разбира се, обемът може и съм сигурен, ще се увеличи в следващите години", заяви Плевнелиев. Той припомни, че България подписа и договор за покупка на газ от Азербайджан и изрази надежда, че той може да влезе в сила колкото се може по-скоро, заедно с изграждане на съответната инфраструктура в това.
"За нас Азербайджан е стратегически партньор в усилията ни за постигане на енергийна диверсификация и конкурентни цени на енергийните ресурси. Подписаният през 2013 г. договор за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ годишно, както и възможността за договаряне на допълнителни количества, са в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан", посочи Плевнелиев.
Той припомни за участието на България на най-високо политическо ниво в церемонията по случай началото на строителството на Южния газов коридор в Баку през 2014 г., който е бил израз на значението, което страната придава на този стратегически проект. "България подкрепя ускореното изграждане на Трансадриатическия газопровод, чрез който ще се постигне и реална диверсификация на газовите доставки не само за България, но и за страните от региона на Югоизточна Европа, а и Европа като цяло", каза още държавният глава.