По препоръка на Лукарски: започва проверка в КАТ на дрегери и радари

По препоръка на министъра на икономиката Божидар Лукарски Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва извършване на внезапни проверки на използваните от Пътна полиция анализатори на алкохол в дъха и скоростомери (т.нар. дрегери и радари), съобщиха от ДАМТН.

Причината са постъпили множество сигнали (по телефон и мейл) от граждани, в които се твърди, че в автомобили на Пътна полиция се използват нерегламентирани уреди за установяване на съдържание на алкохол в дъха на водачите и на скоростта на моторните превозни средства. На правителственото заседание днес

министърът на икономиката съобщи на Борисов, че Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която е към Министерството на икономиката, има получени доста сигнали за използване на несертифицирани– частни радари и дрегери, масово от пътни полицаи. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", добавя Лукарски.

В момента служителите на Пътна полиция използват новите електронни анализатори на алкохол в дъха, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до предприемане на задължителни санкции срещу проверявания водач при установяване на наличие на алкохол над допустимите норми.В някои от сигналите се посочва, че има автомобили, в които се използва повече от един дрегер или радар. По този начин се създавали предпоставки за злоупотреба, тъй като потенциално е възможно вторият уред да бъде предварително настроен да показва наличие на алкохол в дъха. Освен това имало сигнали и за радари, които според гражданите отчитали по-висока скорост от тази, с която се движил водачът.