Почина Жорж Ганчев

Жорж Ганчев

Жорж Ганчев

"Жорж Ганчев е починал тази сутрин около 8 часа в софийска клиника, след тежко заболяване. Последните 10 дни той е бил в кома", съобщи за Faktor. bg финансистът Кольо Парамов, който беше кандидат за вицепрезидент заедно с Ганчев.

Само след 10 дни Жорж Ганчев трябваше да навърши 80 години.

Жорж Ганчев Ганчев (с рождено име Георги Ганчев Петрушев) многократно се кандидатира за президент, беше народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок), български и британски фехтовач (състезател и треньор), британски и американски театрален и кинодеец (актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент), американски и български писател.

Ганчев е и бивш сътрудник на Второ главно управление на Държавна сигурност между 1970 и 1990 г. с псевдоним „Жорж“.

През 1990 година основава партията Български бизнес блок и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Председател е на Националното патриотично обединение, учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997).

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.