Политолог: Изборите са пазар на политически идеи, но не у нас

Българинът е свикнал да гласува по – скоро за дадена партия, отколкото за личности, посочва Жеко Кьосев

Успехът на българската политическа система не е само и единствено в мажоритарния вот, а в изграждането на политически елит. Мнението е на  Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в коментар за "Фокус". 

По думите му, когато вече има такъв елит, то тогава би могло да се говори за изцяло мажоритарен вот. „В момента хората са свикнали да гласуват за партии, а не за конкретни лица. Дори в случаите, както е с кметските избори, избирателите дават гласа си за определен кандидат при условие, че той е подкрепен от партията на който те симпатизират. В европейската практика има мажоритарен избор, но там има политици, които са с ярка позиция“, коментира Кьосев.

Той допълни, че българинът е свикнал да гласува по – скоро за дадена партия, отколкото за личности и при евентуален мажоритарен вот няма да има голяма промяна в политическата система. 

Кьосев подчерта, че изборите по принцип представляват пазар на политически идеи. Но в България, нямаме подобни магазини, в които политиците да представят своите планове, те да бъдат обсъдени, след което ние, като избиратели да изберем този, който е най – близко до нашите идейни виждания.