Политолог: С коледната надбавка премиерът спечели доверие за специалната си роля

Плюс е, че в сравнение с предишния му мандат премиерът Бойко Борисов не е постоянно в медиите, според Димитър Димитров

Всички бихме искали пенсионерите да получат и по-голяма коледна надбавка и повишение на пенсиите, но очевидно в този случай "няма как да се разпрострем”, както казва финансовият министър, заяви пред "Фокус" политологът Димитър Димитров. Според него причината за решението да бъдат отпуснати коледни надбавки на пенсионерите е очевидна – фиксираните плащания, тоест пенсиите, не са високи и поне в ниския си клас пенсионерите трябва да получават някакъв вид бонус годишно.
„Ресурсите са ограничени и в рамките на съществуващите вероятно това са възможностите”, подчерта Димитров и добави: „Колкото и да е символично, това добавя някакъв елемент на доверие към специалната роля на министър-председателя в сложната коалиция, която го подкрепя в управлението”.
По думите на Димитров от гледна точка на публичното представяне на образа на премиера, намесата му е навременна и подходяща.
Плюс е, че в сравнение с предишния му мандат премиерът Бойко Борисов не е постоянно в медиите. За да има специално място в управлението, не бива да бъде текущ коментатор на всяко едно събитие, коментира още политологът. Според него постоянната поява пред медиите свързва премиера с ежедневие, което отнема част от статута му.
По думите на Димитров сегашният кабинет има много по-сложна структура на управленския екип не само заради коалицията, а и заради това, че проблемите, които трябва да се решават, са достатъчно сложни.
„Неслучайно в момента се създава нещо като още една гарнитура на управление. Той назначава за съветници министри от предходния състав на правителството – военния, социалния и днес разбрахме, че и министърът на спорта ще бъде част от този състав”, подчерта Димитров. Той обясни, че става въпрос за важни министерства, титулярите на които са част от номинациите на коалиционните партньори.
„Военният и социалният министър вече не са от ГЕРБ, но ще има една експертиза, която ще е близо до премиера и ще му позволява по-добре да се ориентира в управлението на секторите”, уточни Димитров и добави, че в много случаи практиката в управлението показва, че определени хора са експерти, тъй като достатъчно дълго са оглавявали съответните министерства.
„В този смисъл се залага на експертността, в случая приравнена към продължителен опит. Експертността означава реална оценка на това, кое е възможно и кое не, както и кое решение какви следствия би имало”, допълни Димитър Димитров.