Помияри ръфаха самотна жена в Борисовата градина

Агресивни помияри нападнаха софиянка в Борисовата градина посред бял ден. Инцидентът е станал около 11 часа край Езерото с лилиите, където жената най-редовно храни бездомни кучета. 

Тя била неочаквано атакувана от глутница озверели псета, от които е жестоко нахапана по ръцете, разказват очевидци пред БЛИЦ.

На място са пристигнали линейка и полиция. По непотвърдена информация част от кучетата са хванати и отведени.

Шефът на общинската фирма "Екоравновесие" Манол Нейков научи от БЛИЦ за инцидента в Борисовата градина. Помолен да коментира днешния случай, той каза: "Много е трудно да се установи кой храни бездомните кучета. Съседите си ги знаят, но никой не казва за това. Много е трудно това установяване и евентуално наказание. Законът в този смисъл също не е категоричен. Хората, които хранят кучетата, си имат своя версия. Донякъде е обективна, донякъде е оправдана. Казват - ние ги храним, защото са гладни, а ако са гладни, още повече ще нападат."

Шефът на "Екоравновесие" заяви, че не е човекът, който би обвинил жената, че е хранила уличните псета. "Вярно е, че кучетата понякога се хранят със сурово месо, с кости и отпадъци и те се настървяват. Има пенсионери, които отделят от пенсията си и купуват гранулирана храна и хранят кучетата пред блока. Не са един вид хора, за да ги класифицираме в една група", каза Нейков.

Той обясни, че в програмата на Световната здравна организация, която се прилага и у нас и по която е създаден Законът за защита на животните, се препоръчва кастрация и връщане на кучетата на място. Така кучетата си запазват територията, за да не пристигат нови кучета, а кастрираните да не се размножават. По естествен път след 3-5 години кучетата отмират и би трябвало да се намали популацията. 

"На втората страница на програмата, до която ние още не сме стигнали като манталитет, пише, че гражданите трябва да бъдат приучвани да не хранят уличните кучета, тъй като по този начин се нарушава т.нар. среда на задържане. Въпросната среда на задържане се формира от количеството храна на определена територия. В този смисъл, когато допълнително кучетата се подхранват, се увеличава капацитетът на задържане на кучета - има по-голямо количество храна, заселват се и оцеляват много повече кучета на тази територия. Когато станат много, те формират глутница. И тогава именно става опасно - тогава са тежките драми и тежките инциденти", подчерта Нейков. Кучетата от глутницата си пазят територията и проявяват агресивност към всички, които смятат за заплаха на собствената си територия. 

Въпросът в крайна сметка опира именно до това - да бъдат приучени хората да не хранят кучетата. Но манталитетът ни едва ли ще се промени за няколко години, а законите все още нямат силата да наказват всеки, който храни бездомните кучета, смята Нейков.