Попова: ЕС трябва да се обвърже с нас, за да се справим с бежанската криза

Най-голямото предизвикателство пред нашата страна е да отговорим по държавнически и човеколюбив начин на вълната от бежанци – деца, майки, които бягат от една гоеографска точка и са решили да изберат България, която да им даде подслон.

Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова след работна среща с изпълнителната власт и неправителствени организации за положението на жените и децата, потърсили подслон у нас.

България се отличава от другите страни- членове на ЕС, защото трябва да получим помощ и да се определи в какви пропорции. Евросъюзът трябва да се обвърже сериозно с нас и да ни помогне да се справим с това злодеяние от насилие и войни, което беляза края на миналия и началото на този век.

Важно е посланието, които ще направим, за да се промени тежката хуманитарна криза, за да се успокоят хората, които търсят подслон у нас и да се гарантира сигурността на българите

Вицепрезидентът Попова е сигурна, че регионалните власти, МВР и другите служби, ангажирани с решаване на въпросите около бежанците ще „бъдат на полето“ и притежават административен и кадрови капацитет, за да се справят с възникващите проблеми.

Те трябва да вдъхнат доверие и обективно да съберат информация с какви мотиви бежанците пресичат границата. Другият важен въпрос е по какъв начин хората, които са получили статут на бежанци как ще се интегрират в българското общество, посочи още вицепрезидентът Попова.