Поръчкови социолози отстрелват Цветанов от ГЕРБ преди конгреса

Някои анализи в пресата нарекоха диалогът Цветанов-Пеевки "кален двубой". Докъде ще доведе той, потърси отговор БНТ и дали това е началото на компроматна битка.

Според социолога Живко Георгиев компроматната война в България не е спирала никога. Усеща се фактът, че приближават избори. Той смята, че ще има последствия от този диалог между Пеевски и Цветанов и върху евроизборите. Той допуска, че казусът ще има развитие и тази седмица. Георгиев прогнозира сбогуване на Цветанов с ролята му в ГЕРБ.

Политологът Даниел Смилов казва, че диалогът Цветанов-Пеевски е епизод от случващото се от юни месец. Новият елемент са самопризнанията на двете старни. Оказва се, че политическите субекти от управляващата коалиция нямат нужния капацитет да контролират медийно-корпоративните интереси. Смилов също не мисли, че Цветанов ще може да участва в управлението след този скандал.

Що се отнася до Пеевски, той не вярва, че управляващите ще могат да се разделят с него, заради подкрепата от медиите на депутата, които са най-ревностните защитници на кабинета.

От централата на ГЕРБ обаче гледат с ирония към подобни поръчкови прогнози. Според тях трусове в ръководството няма да има. Очаква се изборът на още двама нови заместници на Борисов, но политическата кариера на Цветанов изобщо не е под въпрос. Внушенията в тази посока приемат като поръчкови и некоректни.