Предизборната кампания – само на български език

След остър дебат в парламента по Изборния кодекс народните представители решиха предизборната кампания да се води само на български език. 

От ДПС поискаха да има възможност да се осигури превод от друг език в хода на кампанията, за да се разбират посланията. От партията обясниха, че в кампанията може да има и чуждестранни гости, които да отправят послания към избирателите. Те припомниха, че на редица родни кампании са идвали европейски политици като Джозеф Дол от ЕНП например. Затова е резонно при необходимост да бъде осигурен превод в хода на кампанията.

Ако единият говори на патагонски, а другият на виетнамски, как ще се разберат, попита Алиосман Имамов от ДПС.

Той припомни, че право да се кандидатират за евродепутати от България имат и политици от други членки. А в Америка не съществува дилема на какъв език ще се води предизборна кампания.

Изказването на лидера на ДПС е изключително опасно и провокативно, реагира лидерът на РЗС Яне Янев. Абсурдно е, в която и да е европейска държава да поискате втори национален език да стане турският или пък да отидете в Ню Йорк, където се говорят 100 езика, и там да поискате кампанията да се води на 100 езика, подчерта 

Май забравяте, че сте българи, коментира и независимият Кирил Гумнеров. ДПС не е европейска партия, подчерта той.

Юнал Лютфи пък се изтъкна, че депутатите от ДПС могат да изкажат тезите си на няколко европейски езика- френски и английски, в което прозира желание да покаже превъзходството на своите в партията над останалите народни представители .