Предлагат проф. Иванов за почетен знак „Златен век с огърлие“

Инициативата идва от шефове на културни институции

Шефове на творчески институти искат Министерството на културата да удостои професора от УниБИТ Димитър Иванов с почетен знак „Златен век с огърлие“. Това научи Faktor.bg от свои източници в културното ведомство. Първоначално бил направен опит проф. Димитров да получи от президента Плевнелиев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, но амбициите им били осуетени. Тогава решили инициативата да бъде адресирана до културния министър Вежди Рашидов. Faktor.bg разполага с писмото (виж в галерия, б.р.), изпратено от председателя на съюза на българските архитекти Г. Бакалов, но инициативата била подкрепена и от проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, (президент на който университет е Димитър Иванов) от шефовете на НИМ и Военно-историческия музей и академик Воденичаров от БАН.

В писмото на съюза на архитектите се изтъква приносът на проф. Димитров за създаването на музей „Арете“ и опазването на културно-исторически предмети от античността и средновековието, въпреки че обществото няма яснота как точно са придобити от професора, който е по-известен като последния шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС. Изтъква се и приносът на Димитров за построяването на паметни плочи на Васил Левски и Стефан Стамболов, както и за развитието на специалност „Културно наследство“ в УниБИТ.

Димитър Иванов е известен и като вицепрезидент на „Мултигруп“, издателл на в-к „Земя“ и подръжник на русофилството в България. Именно по линия на „Мултигруп“ има връзка с Вежду Рашидов, който никога не е крил, че е свързан с групировката на разстреляния Илия Павлов. Преди месец Иванов пък стана един от инициаторите за удостояването на Ахмед Доган с отличието „Стефан Стамболов“. Той е и един от обществените защитници на Доган, представяйки го като патриот, национален капитал и новия Левски.

Процедурата по награждаването на проф. Иванов била стартирана твърдят източници на Faktor.bg. Документи са изпратени в ДАНС за проверка на лицето, но в Министерството на културата награждаването се пазело в тайна.

Faktor.bg изпрати официално запитване до културното министерство, но до края на работния ден не получи отговор на поставените въпроси.