Проф.Константинов: 5% от избирателите са готови да си продадат гласа

Всеки купен глас развращава и демобилизира и корумпира изборния процес, смята Антоанета Цонева

5% от избирателите са съгласни да си продадат гласа, а това са 150 000 души. Купеният вот вече е уговорен. И той е пропорционален на силата на партията - колкото е по-силна е тя, толкова купеният вот е по-голям. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов.

В студиото на Нова ТВ експертът по избори коментира заедно с Антоанета Цонева от “Протестна мража” бъдещите избори и проблемът с търговията с преференция, която се оказа последната мода в порочната практика “купуване на гласове”.

Цонева бе категорична, че разговорът не е коя политическа партия колко гласа ще си напазарува, а откъде ще извади едни 10 млн. лева, за да си купи тези 200 000 гласа, за които вече огласиха официално, че са купени.

Не мога да говоря с такъв апломб, като професора. Това, което той коментира, е все едно да кажем, че ако на олимпиада бегачите са употребили допинг, на въпреки това трябва да признаем тяхната победа. , които да признаем печелили, са взели допинг. Не мога да се съглася, защото ако сметнем зад тези 200 000 гласа стоят 10 млн., а те са много повече, зад които със сигурност стоят високо политически поставени лица. КТБ също е един от източниците на такъв тип ГМО-проекти, за които намекна дори самият собственик Цветан Василев. Това са схеми, които корумпират българския политически елит. Тези пари се раздават кеш, от ръка на ръка. И затова искам да попитам – къде са правоохранителните органи, които могат да разследват такъв тип дейности, но въпреки това досега нямаме високопоставен субект осъден и пратен в затвора, риторичен бе въпросът на Цонева.

Тя припомни, че още през 2012 във Варна бе получен сигнал, който разкрива цялата пирамидална структура около купуването на гласове, но обществото не знае изобщо има ли някакво развитие досъдебното производство по него.

Редно е поне хората да знаят какво става с досъдебното производство – дали е спряно, прекратено или нещо друго. Защото няма спор, че всеки купен глас развращава и демобилизира и корумпира изборния процес, което е неприемливо за едно демократично общество, апелира Цонева.

Тя посочи, че анализ на риска, който са направили, предвид демографската структура и избирателната активност, в най-голям риск е Северозападна България - особено Монтана и Лом, където има голямо напрежение. Други две невралгични точки са Варна и Бургас, където има избирателите в определени секции, които са изключително нестабилни, там хората са готови да си продадат гласа. Те са под риск на интереса на всички политически партии, коментира още Антоанта Цонева.

Тя пресметна, че ако 70% от избирателите гласуват преференциално, кандидатът, получил 31% от нея, ще го изстреля на първа позиция.