Прокуратурата потвърди, че откритите 350 000 бюлетини са незаконни

Прокуратурата потвърди, че 350 000 незаконни бюлетини не са били брак, както твърди собственикът на печатницата в Костинброд. Заедно с тях са открити още четири палети, с намачкани и скъсани бюлетини, за разлика от останалите, които са били подготвени за еспедиция, обясниха още от държавното обвинение.

 От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Марин Райков, че отношенията между възложителя и изпълнителя на поръчката са приключили тогава.

Още в рамките на първия един час от старта на изборния ден са били подадени 6 сигнала за нередности при гласуването. Това заяви пред БНТ Калин Славов от Прозрачност без граници“.

Оказва се, че на някои места наблюдатели не са могли да влязат в секциите. Друг сигнал е разкрил, че на наблюдател е записан номер на секция върху удостоверението, което ще му попречи да посети и други секции. Не се спазва правилото наблюдатели от една организация да бъдат само по един в секция, а са пускани по четирима. Почти половината от нарушенията са в София, което дава отговор на въпроса дали в провинцията е вероятно да се създадат по-сериозни проблеми, добави Славов. Подобни нарушения можеха да се избегнат при по-добра обучителна кампания, заяви представителят на неправителствената организация.

Има секции с повече от 1000 избиратели, тъй като се нарушава закона. Освен това КС направи експертиза, че повече от 936 човека не могат физически да гласуват в една секция. Наши наблюдатели ще посетят подобни секции, тъй като има дори секции, където трябва да преминат 2000 души, заяви Славов.

Институциите, ангажирани в процеса с откритите бюлетини в Костинброд, дължат повече информация. Така както е направен договора между МС и изпълнителя, бюлетините трябва да се намират в отделно помещение под контрол на възложителя на обществената поръчка, уточни Славов.