Проруска пропаганда излъга, че Асамблея на Евразия е имала срещи с патриарха, БАН и Външно

Важна част от програмата на провеждащата се у нас през тази седмица Асамблея на народите от Евразия се оказа фалшива и манипулативна. От предварително обявената програма ставаше ясно, че са предвидени над 20 мероприятия с различни институции в държавата, които трябваше да начертаят бъдещите перспективи на евразийското сътрудничество с България. Неслучайно инициативата, контролина от Кремъл, беше инсталирана точно през заключителните дни от кампанията за евроизбори. Оказа се обаче, че някои от срещите са фиктивни, а за други  евразийци, водени от генералния секретар на Асамблеята Андрей Бельянинов, са получили категоричен отказ. Така например за 23 май бе обявена среща с патриарх Неофит. Източници от Патриаршията уточниха, че такава наистина е била поискана в началото на миналата седмица, но главата на БПЦ отказал да приеме евразийци без да коментира съображенията си. Бутафорна се оказа и срещата на Асамблеята във Външно министерство. От пресцентъра на институцията бяха категорични, че не само на 22 май, но и през целия месец нямат никакви инициативи с евразийци.

БАН се оказа единствената институция, която с официално писмо, изпратено до Faktor.bg опроверга програмата на Асамблеята: „Във връзка с разпространената в медиите фалшива новина, че БАН е партньор на „Асамблея на народите от Евразия“  (19-25 май 2019 г.) уточняваме, че Българката академия на науките не участва в тази инициатива”, се казва в позицията им.

От цялата евразийска програма единствено се потвърди, че повечето от срещите бяха пропагандно насочени към предизборното рекламиране на една политическа сила. От президентството също мълчат дали седмицата е с личната подкрепа на президента на републиката. Източници от специалните служби коментират, че повечето руски хибридни акции на наша територия са конструирани по този начин – изобилие от срещи и инициативи с важни държавни институции, които в последствие се оказват фалшиви, но целта е да се демонстрира важност и институционална влиятелност и значимост.