Протодякон Братоев: Никой не може да направи Николай патриарх де юре

Извънредният събор, който се свиква, не може да промени устава и да позволи на пловдивския митрополит Николай да стане патриарх след смъртта Максим.

Това коментира пред Faktor.bg протодякон Любомир Братоев от храм-паметника „Св. Александър Невски“. Той е категоричен, че според каноните трябва да има църковен събор, на който да присъства български патриарх, за да бъде променен законът. „Това събиране на владиките е извънредно и няма статута на църковен събор. Очаквам до 2-3 месеца да бъде избран нов глава на БПЦ, тъй като трябва да минат 40 дена от смъртта на стария“, обясни отец Братоев. Той обаче допълни, че България е „страна на неограничените възможности и всичко може да се случи“.

Протодяконът не изключва митрополитите да си позволят да нарушат закона, само и само да направят любимия свещеник на Максим глава на Българската православна църква. Теолози обаче коментираха в медиите, че е възможно преди избора на новия патриарх да бъде променен закона и да бъде занижен възрастовият праг за главата на БПЦ. Това на практика ще даде възможност на пловдивския митрополит Николай, който е само на 43 години, да оглави синода. В момента няма как да се случи коронясването му, тъй като според законите на църквата патриархът трябва да е не по-млад от 50 години.