Провалени политици създават нов десен проект

Инджова, Бареков, Софиянски, Паси и Герджиков издигат общ кандидат-президент

Български политици, чието доверие сред избирателите е ударило дъното в социологическите проучвания през последните години, се събраха на тридневна конференция „Завой на дясно” за създаването на нов консервативен проект в София, съобщи брюкселското издание EUreporte. Домакин на събитието е бил Николай Бареков. На събранието са присъствали още бившите служебни премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски, както и Огнян Герджиков и Соломон Паси от НДСВ. Проектът е под егидата на Европейския парламент, стана ясно по време на срещата.

По време на дискусиите участниците са анализирали и настоящата политическа ситуация в България в контекста на предстоящите президентски избори 2016 г. Гостите са обсъдили излъчването на единна кандидатура, която да обедини всички политически субекти от дясното пространство. В изказване по темата бившият външен министър, в чиито мандат България стана член на НАТО, Соломон Паси дори е посочил конкретни личности. Като най-подходящи той е определил кандидатурите на Симеон Сакскобургготски, Петър Стоянов и проф. Огнян Герджиков.

Не става ясно обаче с какво ново ще спечелят избирателите полици, чийто рейтинг е сринат тотално. Бившите служебни премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски отдавна вече са извън актуалната политика. Кметът на София (1995-2005 г.) членува в СДС до 2001 г., когато създава ССД, а през 2011 г. е издигнат отново за столичен градоначалник от ОДС. Огнян Герджиков и Соломон Паси пък са членове на НДСВ. На последните парламентарни избори  не можаха да съберат и 1% от народната любов. Освен това Герджиков и Паси напоследък започнаха да залитат към левите идеи, подкрепяйки Ирина Бокова за Главен секретар на ООН. Евродепутатът Николай Бреков също е в политическа немилост. Лидерът на БДЦ остана без войничета, когато депутатите му в парламента го изоставиха.