Радан Кънев: В Реформаторския блок няма лица свързани с олигарси

Ние с ГЕРБ нямаме място заедно, представляваме различни интереси.

За нас приоритети са темите правосъдие, икономика, администрация и свободни медии. Анализирахме и видяхме, че точно по тях ГЕРБ са се провалили. Това обяви по bТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той изясни, че за митинга на 4 септември е имало контакти на ниско ниво между щабовете на ДСБ и ГЕРБ, за да няма спречкване и напрежение. 

Дойдоха при нас и една група протестиращи, които са били при Борисов и казаха, че искат ние да излезем и да кажем, че подкрепяме протестите. Отказахме и ние и ГЕРБ. Тези хора не са провокатори, а смятаха, че това е верният подход, обясни Кънев.

Той бе категоричен, че сред реформаторите няма хора, които имат връзка с лица на олигархията.

 Аз не приемам, че има „десни” и „леви” олигарси, не получаваме пари от никого. Освен за зали за пресконференции, кафе и вода, Реформаторският блок не е похарчил и стотинка за друго. Атаките срещу нас се увеличиха през последните седмици, страх ги е от нас и от Обществения съвет, който създадохме. Страх ги е, че не сме обвързани и сме различни от цялата схема в политиката до сега, коментира още лидерът на ДСБ.

Той се спря и на темата, че над 850 телефони на българи са подслушвани незаконно през последните години.

Там където има подслушвания, там няма свобода, няма икономическо богатство. Там където има корупция във високи нива не може да има богатство, доходите са ниски, а богатите са единици, констатира Радан Кънев. Той посочи, че експерти в западните демокрации математически са установили, че при 1,5% корупция за два мандата – осем години, обществото става с 10% по-бедно. Кънев е категоричен, че всяка корупция, която е над 10% кара хората да ровят дъното. А при нас сме чували и за 30% корупция. БОРКОР казва, че една трета от парите за обществени поръчки изтичат в корупционни схеми, произведе още примери реформаторът.

Той разкри, че от октомври започват да създават регионални съвети в страната на Реформаторския блок.

Искаме предсрочни избори, страх ни е, ако ги няма, добави още Кънев. Той отчете, че оценката му за 100-те дни на правителството е „провал”, след като в политиките на този кабинет няма идея за съдебна реформа.