Радулов: Oпасността от терористична заплаха не е преминала

Истината е, че по-лесно говорим за джихадисти, отколкото за продължаващите квартирни кражби и други престъпления

Сред висшите управленски кадри има стремеж към успокояване на хората, но опасността не е преминала, смята той. Всеки ден се унищожават ръководители на ИДИЛ и тя отвръща на ударите. Това заяви експертът по сигурността Николай Радулов в ефира на Нова телевизия

„Границата си е граница, преминаването през нея е много опасно, когато хората преминават и си унищожават документите” уточни Радулов. „Истината е и, че по-лесно говорим за джихадисти, отколкото за продължаващите квартирни кражби и други престъпления. А Държавният департамент казва, че няма никакви успехи в борбата с корупцията, с организираната престъпност и с наркотрафика”, добави експертът.

Той обясни, че корупцията, тероризмът и организираната престъпност са тясно свързани, а в проекта на колектив, възложен от г-жа Бъчварова, за борба с тероризма няма дума за корупция и организирана престъпност. Противодействието на тероризма не е работа, която се извършва след терористичния акт, защото тогава е късно, има жертви.

Хората трябва да бъдат обучени за признаците на тероризма. В цял свят има брошури за такова обучение. Кога е основанието да се изготвят такива брошури, когато избухне бомбата ли, попита той. Ние сме вече в ЕС и трябва да се чувстваме така. Цяла Европа е застрашена, нивото на терористична атака е завишено навсякъде и ние трябва да се държим като част от този свят, каза Радулов.