Разгеле! Общинският съвет в Кърджали избра председател

Това стана при осмото тайно гласуване на общинските съветници за последните 4 месеца

Раиф Мустафа беше избран за председател на общинския съвет в Кърджали. Това стана при осмото тайно гласуване на общинските съветници за последните 4 месеца. Изненадващо от ДПС не предложиха предварително съгласувана с централното ръководство на партията кандидатура на Халил Апти, а издигнаха тази на бившият зам. министър на вътрешните работи и председател на местния парламент Раиф Мустафа. Кандидатът на ГЕРБ беше Огнян Иванов. При гласуването Раиф Мустафа получи 19 гласа, а опонентът му 14 съобщи "24 часа". Недействителните гласове бяха 8. Наложи се повторно гласуване, при което кандидатът на ДПС получи 22 гласа, а Огнян Иванов - 13.

"Надявам се, че въпреки раздорите в групата на ДПС ще намерим общ език", заяви Раиф Мустафа и призна, че изборът му е бил неочакван и за него. От трибуната той нападна общинското ръководство, обвинявайки го в натрупани задължения в размер на 15 милиона лева. Малко по-късно Раиф Мустафа нападна персонално кмета на Кърджали Хасан Азис, обвинявайки го, че е оказвал натиск на общински съветници да не гласуват и така да провалят избора.

"Нямам намерение да давам обяснения на централното ръководство. Избран съм от мнозинството общински съветници", заяви Раиф Мустафа. Той допълни, че кандидатът, посочен от партийната централа, бил само препоръчителен.

"Добрата новина е, че общинският съвет ще заработи", заяви Хасан Азис. Той отхвърли обвиненията, че е оказвал натиск над съветници.

"Имахме среща, на която обсъдихме кандидатурата. Не съм оказвал натиск на никого", заяви кърджалийският кмет.

"Не съм оптимист за този общински съвет", коментира неуспелият кандидат на ГЕРБ Огнян Иванов. Според него е ясно, че в групата на ДПС, която е най-голяма в местния парламент, има разногласия и не е ясно дали ще се достигне до консенсус.

"Случилото се е резултат на търговия и договорки.", коментира избора Милко Багдасаров от БСП.