РБ и ГЕРБ: Свалянето на кабинета е само първа стъпка към промяната

Това, което правим ние е да търсим обществен консенсус по плана за излизане от кризата. Точка първа от този план е оставката на правителството и ние търсим помощта на всички политически формации и обществени организации за постигането на тази първа точка.

Това посочи в ефира на БиТиВи зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, който представлява Реформаторския блок.

Той уточни, че става въпрос не само за една оставка на правителството, а за установяването на един нов политически договор и консенсус между политическите партии и обществото. И ако партия ГЕРБ е съгласна, че оставката не е цел, след което да се установи отново едно мнозинство на ГЕРБ, в един по-нататъшен етап може да имаме и други общи действия при съставянето на новия обществен договор, добави още Москов.

Той подчерта, че реформаторите са готови да вървят към един програмен кабинет, който след като свърши работата си да е готов да подаде оставка, защото това искат да видят хората -  че властта за политиците вече не е самоцел, а средство за постигане на определени резултати, допълни той.

"Всяка партия трябва да извърви своя път към постигането на това ново отношение към властта. Ние вървим своя път в тази посока, сега топката е в ГЕРБ, за да видим дали и те ще изминат своя път натам", посочи още още Москов.

"Ние сме различни партии и движение, но това не пречи да се борим заедно за установяването на нормалността в България", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

"Разбира се, трябва да се търси консолидация на всички партии относно основната идея да се върне нормалността и ако това преминава през оставка на правителството, не виждам нищо лошо в общи действия с Реформаторския блок, добави той. Но оставката на правителството не може да е крайната цел, това е само първата стъпка към основната промяна, към която трябва да се стремим в политическия живот", категоричен е Дончев.

По думите му в момента връзката между политици и общество е скъсано и дори е срамно да се говори за някакъв морал в политиката, завърши той.