Реформаторите против промените в пенсионната система

Найден Зеленогорски възрази въмущението си, че са разбрали за промените от медиите. Той настоява решението да се отложи

От Реформаторския блок ще гласуват против промените в пенсионната реформа. Това съобщи депутатът от „България на гражданите” в ефира на Нова телевизия. Ще гласуваме против промените, за нас важен е механизмът за вземане на решенията, а РБ не стана част от вземане на това решение, разбрахме за него от медиите” заяви той. 

Според него промените са с цел да се запълни дупката в НОИ и е нужно решението да се отложи. „Аз ще имам около 20 000 лева като се пенсионирам, срещу което ще получа допълнителна пенсия. В НОИ аз нямам гаранция, че тези пари ще станат част от моята пожизнена пенсия. Просто нещата не се обсъдиха внимателно”, категоричен е Зеленогороски.

„Предложението се представя превратно”, репликира другият събеседник в студиото Димитър Главчев от ГЕРБ. „От 1 януари всички, които излизат на пазара на труда, ще решават къде да се трупат парите им за пенсии. Родените след 1959 г. ще решават дали да преместят парите си от универсалния пенсионен фонд в НОИ или не. Ако не се направи нищо, ще се вземе пенсия и от двете места, обясни той. Който иска доходност, остава там, който иска сигурност, отива в НОИ, добави Главчев, според когото това било справедливо. Третата страна в спора – на синдикалиста Димитър Манолов е, че някои от пенсионните фондове са подобни на КТБ и ако фалират, хората няма да получат нищо.