Резил! Портрети на дядо Николай окичиха църкви и попски канцеларии

Миряни се дивят на портрета на Пловдивския митрополит Николай из църкви в Смолянско.

Местни го приемат за нова мода, като тази да се слагат портрети на премиера по бюра и кабинети на чиновници. Портретите направили впечатление на хората, тъй като преди нямало снимки на владиката или ако е имало то те били малки. Снимката на митрополита било разпоредено да се сложи в канцелариите на поповете или в притвора на храмовете в региона от около година, обясняват свещеници. На някои места, като църквата "Света Неделя" в смолянския квартал Райково, портрета на митрополита е в самата църква, редом до Христос и Дева Мария.

Портретът на владиката е и в притвора на най-голямата църква в Смолянско - храм "Свети Висарион Смоленски" в центъра на областния град. В църквата"Св. Петър и Павел" в смолянското село Бостина, той е зад мястото, където се продават свещите. "В селото няма единно мнение, едни одобряват, други не одобряват това, че има портрет на владиката в църквата, не мога да ги разбера", каза кметът на Бостина Ангел Янев.

В кръчмата в селото обсъждали освен портрета и това, че заедно с него в църквата вече има запечатана с подпис и печат на митрополията касичка за дарения. "В портретите на митрополита няма нищо нередно, нормално е да се знае кой е епархийския митрополит, портретите се слагат в притвора на храма", каза архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.

Снимките не били в разрез с църковните канони и устава на БПЦ, заяви Висарион. Поповете ги получавали безплатно от архиерейското наместничество. Той посочи, че църкви в села в региона имат снимки на предишни митрополити и местни свещеници. Такъв пример била църквата в смолянското село Арда. Има традиция да се слагат портрети на митрополитите и на видни свещеници, но досега те бяха малки, а този е голям и се набива на очи и има доста хора се дразнят и негодуват, каза под сурдинка местен свещеник, пожелал анонимност.

По думите му църкви, които имали възможност, си ги купували срещу 30 лв.от архиерейското наместничество. С портретите тръгнала и инициатива да се слагат пилони с митрополитското и българското знаме пред храмовете, но малцина си го позволили, тъй като били скъпи.