Румяна Коларова: Сегашната власт е с няколко цирея на челото

Може да се каже, че в преизбирането на Цветан Цветанов за зам.-председател на ГЕРБ имаше известна театралност и подготвеност. Но при ситуация, че определени медии, а ние знаем чии, еднозначно и силно агресивно атакуваха Цветанов и ГЕРБ, този избор беше задължителна реакция – дори да имаш някакъв вид идея за реорганизация, ти да не мърдаш.

Това коментира в ефира на Би Ти Ви политологът Румяна Коларова. 

Тя подчерта, че е много добър ход като заместници на Бойко Борисов да се  сложат двама успешни кметове, каквито са Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Според Коларова това значи лоялност дори нещо повече.

Когато двама успешни кметове казват, че искат да работят в екип, това може да наречем брошка, посочи политологът.

На противоположна позиция беше червеният социолог Кольо Колев. В лицето на Цветан Цветанов той вижда един голям цирей на челото на ГЕРБ, които са в пълна изолация. Затова изборът на двамата му заместници – кметовете на Бургас и София, той определи като поредната пудра за ГЕРБ. 

Цветанов не представлява вътрешен проблем за партията, но той е проблем в отношенията и комуникацията с останалите политически субекти и обществото. И това, което видяхме на техния конгрес беше една голяма пудра за обществото. На челото си ГЕРБ има един огромен цирей и това е Цветанов. А пудрата, която си сложи са Йорданка Фандъкова и Димитър Николов – кметовете на две огромни общини. Това е само пълнеж, а организаторът в партията продължава да си е Цветанов, коментира Колев. 

На челото на управляващите сега има няколко циреи, да не говорим с кого се сблъскваме и дали не са от 20 години огромните циреи за обществото, контрира колегата си Коларова и обясни, че ако говорим за изолация, то това се отнася в пълна сила и до управляващите партии.

Ако говорим за изолация – БСП е в пълна изолация, нещо повече -  и тя се разцепи до един тесен кръг около лидера й Станишев. ДПС също е в една силна изолация, макар това да не се вижда на повърхността, посочи Румяна Коларова. 

Коларова е убедена, че и скандалът, който избухна по повод агитацията на майчин език, съвсем не е бил театрална сценка в пленарна зала. Според нея има сериозни проблеми в отношенията между БСП и ДПС и това не е единствената тема, по която двете политически сили не са постигнали съгласие, но за тях просто не се говори публично. Освен това Коларова подчерта, че този проблем не би стоял на дневен ред и не би предизвикал такъв конфликт, ако бяха решени други важни проблеми за обществото, какъвто е този за образованието на малцинствата в България.

Политологът определи като грешка да се прави и чисто нов Изборен кодекс, тъй като той едва ли ще удовлетвори очакванията на обществото. 

Ако БСП беше направила само законодателни промени и изменение на стария Изборен кодекс, можеха да бъдат отстрани много слабости в него. А Мая Манолова реши да направи чисто нов Изборен кодекс за толкова кратко време, с което разбуни много въпроси, които на практика блокираха законодателния процес, коментира  Румяна Коларова.