Руски политолог: Освобождаването на журналиста Иван Голунов говори за криза на властта на Путин (ВИДЕО)

 Освобождаването на журналиста Иван Голунов от независимото издание "Медуза" говори за криза на властта на Путин. Възмущението и протестите се оказаха толкова неочаквано бурни, че  ситуацията ставаше непредвидима. Затова го освободиха,  заяви известният руски политолог и историк проф. Валерий Соловей. За същото говорят и протестите в Шиес и Екатеринбург, смята той.

Соловей отговори на въпросите дали след инцидента с Голунов властите ще бъдат по-предпазливи и ще действат с отравяне, инциденти, побои от хулигани или изобщо няма да докосват журналистите? А също: Има ли линия,  която властите няма да пресекат в борбата  със собствения си народ или ще ги спре нещо?

Шефът на руското МВР Владимир Колоколцев сложи снощи точка на делото породилото протести. Министърът заяви лично, че Иван Голунов, разследващ журналист от "Медуза", не е замесен в наркотърговия, отбелязва "Комерсант". Не обясни защо ведомството му е пуснало снимки на наркотици, иззети при други случаи.

Властите в Русия оттеглиха вчера обвиненията срещу Голунов, арестуван в четвъртък и поставен впоследствие под домашен арест. Според московската полиция у него и в квартирата му са били намерени наркотици. Журналистът не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, започнаха протести в негова подкрепа, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества, посочиха руски медии.

След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не обясни откъде са дошли в такъв случай иззетите от журналиста пакетчета със забранени вещества, но обеща оставката поне на двама генерали от столичното управление, посочва "Комерсант". Според цитирани в статията юристи на подсъдимата скамейка трябва да бъдат пратени сега служителите, задържали Голунов.