С лъжи и манипулации от „Възраждане” си правят изборната кампания на гърба на националния интерес

С неверни твърдения партията цели единствено да настройва и скандализира българското общество

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

Скандалната проруска партия „Възраждане” забърка нов предизборен скандал, манипулирайки гражданите, че тe били спрели провеждането на обучителните семинари на МОН, които подменяли историята ни. Фалшивите им твърдения, с които правят опит да се героизират, са публикувани като платени предизборни материали в свързани с руските интереси издания, както и на Фейсбук страницата на самозвания лидер Костадин Костадинов  - същият, който се жалва, че бил бит от Веселин Марешки.

Истината се оказа съвсем различна от фалшивата новина на „Възраждане”. Варненската партия, която се е поставила изцяло в интерес на Кремъл, няма как да спре семинарите в средата на май, защото провеждането им е приключило още преди средата на месец април. Ето какво заявиха за Faktor.bg от Националния център за квалификация на педагогическите специалисти в Банкя към МОН. 

"До края на календарната 2018 г. е изработена нова програма по предмета „История и цивилизация” за 10 клас, която ще влезе от следващата учебна година. Тя е изработена от Дирекция „Образователна политика и образователно съдържание”  в МОН. При изработката на програмата са участвали най-изтъкнатите български историци  От началото на януари 2019 г. по решение на МОН  са стартирали квалификационни семинари по новата програма за 10 клас. За лектори са поканени преподаватели и изтъкнати учени историци от СУ”Климен Охридски”, Нов български университет, Института по история към БАН, Американски университет, Югозападния университет. Като лектор участва лично и директорът на агенция „Архиви”. Целта на обучението е  не само да се коментират и разкрият нови факти от съвременната българска история, но и да се обсъди методика, по която те да бъдат представени на учениците. В края на всеки обучителен семинар са провеждани поименни анонимни анкети  на всеки участник. След приключване на семинарите на 12 април 2019 г. статистиката показа, че от 707 обучени учители по „История и цивилазиция” само двама са изразили несъгласие с представените факти и материали. Всеки може да провери това като фактология", твърдят от Националния център където се пазят анкетните карти.

Според експерти от МОН груба предизборна манипулация е твърдението на "Възраждане", че спрели семинарите, защото те отдавна са приключили.  Тежка манипулация са и внушенията на въпросната партия, че се отричало съществуването на  османското робство. Това не се твърди никъде – нито в новите програми, нито от лекторите на семинарите. Целта на „Възраждане” обаче е да се настройват и скандализарат българите. Поведението им е гавра с историческата памет, която се употребява за политически интереси. Напълно голословни са и твърденията на лидера на формацията за някакво участие и съпричастност на Отворено общество и фондация „Америка за България” – реализирането на новата програма е единствено в правомощията на МОН. Манипулативни са обясненията на Костадинов, че министърът се ангажирал да изгони двама от преподавателите  -   Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които заплашвали обучаваните учители. Това няма как да се случи, поради простата причина, че курсът отдавна е приключил, а и реално няма никакви основания за такава саморазправа.

Ето и позицията по скандалната тема на един от лекторите – доц. Лъчезар Стоянов: 

„Ако атакуващите ни имат и бледа представа от методика, а и бяха посещавали курса щяха да научат, че в информационното общество се набляга не толкова на изучаване на фактология, а на изграждане на умения и най-вече на формиране на лична позиция основаваща се на хуманни, национални и демократични ценности. Така младите българи ще станат “ мислещи хора с европейски ценности".
Програмата по история за Х клас бе изработена след многократни обсъждания от широк кръг професионални историци и учители. Тя е съобразена с международното и вътрешно законодателство и отразява съвременните постижения на историческата наука. Естествено както всякога и на всякъде по света тя регламентира учебния процес в училищата. 
Ако критиците ни се бяха запознали с програмата, а и присъствали на лекциите щяха да се убедят в балансираното разглеждане на политиката и действията на комунистическия тоталитарен режим и процесите в българското общество. 
Накрая искам да задам на атакуващите ни следните три въпроса:
1. Вие против спазването на законите ли сте?
2. Вие против въвеждането на постиженията на науката в учебните програми ли сте?
3. Вие против ли сте демократичните принципи върху които се гради нашият държавен и обществен живот и ЕС?”, пита историкът от Нов български университет."

Явно „Възраждане” с популистки скандали и неверни факти са решили да ловят избиратели като шарани. Жалко е, че това става на гърба на националния ни интерес и в услуга на чужда държава. През последните месеци варненската партия се използва като ударен отряд на БСП и президента Румен Радев, а лидерът й обича често да сменя партиите.