С проект на Гамизов развалят договорите с американските централи

Законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3 внесоха депутатите от Патриотичния фронт. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Валери Симеонов в интервю пред "Фокус".

"Подготвили сме специален закон със съответните консултации и компетенция. Използвали сме европейската практика в това отношение. Законопроектът е доста сложен, с доста тежка математическа част. Но смисълът е да се прекрати тази продължаваща и заробваща България договореност, започнало още от управлението на Иван Костов, съгласно която изплащаме много висока стойност на електрическата енергия, която купуваме от "КонтурГлобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес - ЗС Марица-изток І"“, обясни Симеонов.

Той посочи, че нещо, което струва 200 млн., е показано, че са инвестирали 600 млн. Никой обаче не си е направил труда да направи проверка. Оттам нататък формирането на месечните цени в годишен план, давани от ДКЕВР, са на база завишени разходи, коментира той и добави, че са купували на фиктивна стойност и варовика, и въглищата.

"Това е видно, когато сравним стойностите, на които са купували от ТЕЦ "Мини Марица" 2, която е държавна", посочи Симеонов.

По думите му по тяхна оценка злоупотребите и ощетяването на държавния бюджет от американските централи са в размер на около 2.7 млрд. лева.

"Това са изчисления по методика, прилагана и в други европейски държави и е съгласувана", уточни председателят на Патриотичния фронт. "Нито ДКЕВР навремето, нито Министерството на енергетиката, нито НЕК са си направили труда да направят каквито и да е проверки. В резултат на този брутален грабеж сме стигнали до това състояние", подчерта Симеонов.

Той уточни, че законопроектът, който внасят за прекратяване на договорите с американските централи, е изцяло заслуга на Гражданската лига на България с председател Стефан Гамизов.