С пропаганда на Дугин Нова ТВ превръща България в ничия земя

Не Русия, а човекът, който говори, че сме заплаха за вас, е най-голямата заплаха за българите, бих казал, че той е пълен идиот, твърди анализаторът

Александър Дугин

Александър Дугин

Втора поредна седмица Нова ТВ облъчва зрителите със спорните посланията на един от най-големите врагове на европейска България, известен като краен руски националист и идеолог на президента Путин, които някои дори наричат "мозъка на Путин". Подобен медиен комфорт не са получавали дари и най-популярните лица у нас, а камо ли руска медия да даде такъв простор за изява на български анализатор или политик. Интервюто с Дугин прозвуча като подарък от България за рождения ден на Владимир Путин.

За Дугин Путин е спасителят на Русия, а себе си определя като борец срещу евроатлантизма.

„Ние винаги сме били  близки – два православни славянски народа, които са свързани с миналото си и това е добре, че помните доброто, което сме ви направили. От друга страна – българите не веднъж са заемали другата страна в геополитически план. Затова отношенията между България и Русия трябва да се разглеждат в два плана. По отношение на културната среда двата народа ни свързва  общата религия и славянската принадлежност, ние сме много близки, отношенията между двата народа винаги са добри. Но отношенията между държавите е друго нещо – България предпочиташе да бъде много често в другия лагер. Днес България е отново разделена, особено заради политическия й елит, част от който е ориентиран повече на Запад. Да стоиш днес в НАТО е предателство към българския народ“, обясни Дугин.

С патетичен тон идеологът на Кремъл посочи, че Русия винаги е била с протегната ръка в знак на дружба към нас. 

„Но Русия никога няма да бъде със Запада, тя е свързана с Евразия и ние не можем да се обърнем на Запад.  Русия остава постоянна в принципите си, както и в любовта и приятелството с България. Българският народ никога няма да ни стане враг, дори политическият елит да вижда в Русия заплаха и да ни обявява за враг. Няма по-близки от българите за руснаците. Не Русия, а  човекът,  който говори, че Русия е заплаха за България, е най-голямата заплаха за българите, бих казал, че той е пълен идиот. Изявлението на българския премиер, че Русия може да ви бомбардира са пълни измислици. Това е невъзможно, за нас българският народ е братски народ. Русия никого не иска да бомбардира" посочи  пророкът на Путин, изразявайки своята позиция за доклада на правителството, който определи Русия, като опасна за ЕС. 

Професорът по философия беше категоричен, че Русия нито има възможност да се меси, нито иска да се меси във вътрешните работи на която и да е държава, още повече на приятелска държава, за каквато мислят България. 

„Причината е, че Русия има много проблеми сега, които трябва да решава – петата колона на западнолибералния политически кръг, кризата в Украйна и Крим. Ако вашият елит ни ненавижда, то в Русия ние това не го забелязваме, защото за нас е близък българският народ. Ако в България има разделение по отношение на Русия, у нас няма такова нещо – ние всички сме българофили. Не разбирам защо българските консерватори ненавиждат съвременна Русия, защото ние сме демократична и консервативна държава. Омразата на хората в България е изкуствено политическо течение“, убеден е Александър Дугин.

На въпрос защо България е била изолирана от „Южен поток“ Дугин обясни, че това е било решение на българските власти, „взето под въздействието на русофобската колониална администрация“.

Що се отнася до това дали може да се стигне до нова световна война и тя да започне от Северна Корея, професорът по философия сподели, че не мисли, че това може да се случи. 

"Няма причина САЩ да напада Северна Корея, не мисля, че от там може да започне Трета световна война. Мисля, че може да се стигне обаче до много по-голям хаос. Светът навлиза във времето на пропадане. Съвсем сигурен съм, че сме в края на съвременната цивилизация, не на края на света. Скоро светът ще е напълно различен. Кървави конфликти са възможно, а може би и неизбежни", посочи мозъка на Путин.

Повечето от въпросите на екипа на Нова ТВ сякаш трябваше да провокират ненавистта на Дугин към прозападния елит и гражданско общество у нас, да активират дидактичния  и назидателния тон, който помним от времето на СССР. Нито един контра въпрос, нито един въпрос с факти в полза на националния ни интерес и достойнство. С подобна пропаганда Нова ТВ просто превръща България наистина в ничия земя.