С ръкопласкания и викове “Оставка” мина отчета на Орешарски

Със бурни ръкопляскания от ляво и силни викове: "Оставка" от дясно бе приет отчетът на министър-председателя Пламен Орешарски, представен днес в парламента.

Премиерът отиде в Народното събрание, за да отчете 100 мерки за 100 дни на правителството, като заедно с него в пленарна зала бяха почти всички министри от кабинета.

Пред депутатите Орешарски направи уговорката, че ще представи най-важните 100 мерки,

които най-силно кореспондират с предизборните ангажименти на управляващите към хората, но и дават някаква по-ясна картина за профила на този кабинет, подчерта Орешарски. 

България е първата в ЕС, в която имаше протести срещу фискалното разхлабване, а не срещу фискалното затягане, отбеляза премиерът Пламен Орешарски в отчета си

за първите 100 дни от работата на правителството. По думите му дефакто протестите покрай актуализацията на бюджета и отхвърлянето на президентското вето са се превърнали в протести срещу стабилизирането на публичните финанси.

По думите на премиера актуализацията на бюджета ще позволи да се внесат необходимите корекции

в някои от водените до момента политики - намаляването на задълженията на държавата към бизнеса, нормализиране на плащанията на ДДС, предпоставки за успешно превъртане на правителствените дългове и по-добро управление на фискалните резерви",  посочи още той.

Орешарски отчете също, че първи стъпки в установяването на по-коректно отношение на държавата към бизнеса и в събираемостта на бюджетните приходи вече са факт. 

Вече имаме първи отменени концесии и установен контрол върху останалите, каза Орешарски. 

Премиерът отчете още, един от фокусите на кабинета е трудовият пазар и най-вече младежката заетост. Социалните политики също са специален акцент, в която вече има инициативи за подпомагане на най-бедните домакинства.

Видимо подобрихме работата на МВР, каза Орешарски и обясни, че обществената среда е поставила на изпитание работата на полицейските служители, но ги похвали, че са успели да намерят баланса и да изпълнят задълженията си, и да опазят обществения ред. 

Орешарски отчете и първи успехи срещу организирана и битова престъпност. Той обяви, че предстоят да бъдат приложени нови мерки най-вече срещу монопола в енергетиката. Друга група мерки се отнася до  противодействие на нелоялната конкуренция, както и разкриването на  допълнителни възможности за прилагането на проактивни мерки.