С. Станишев: Навремето уволних Корнелия Нинова и Пеевски, за да не тежат на правителството скандалите около тях

Станишев заяви, че не си спомня дали наистина Георги Гергов го е убедил да направи Корнелия Нинова член на ръководството на БСП

Сергей Станишев

Сергей Станишев

"Всяка страна трябва да изработи своята позиция до края на ноември, когато ще започне официалната дискусия за бъдещето на Европа и дали тя ще се развива на различни скорости", заяви пред бТВ лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Европа ще се променя. След Брезкзит се постави дори въпрос дали ЕС ще оцелее изобщо. Важно е България да определи своя национален интерес. Ние трябва да се стремим да бъдем в интеграционното ядро на ЕС: Шенген, за който сме изпълнили всички условия и е нужен още един координиран национален натиск. Абсолютно несправедливо е това, че България е извън Шенгенското спхоразумение. Следващото стъпало е еврозоната. Трябва да се борим да няма двойни стандарти и променящи се условия за страни като България", коментира той.

По думите му, България трябва да защитава кохезионната политика и предупреди, че в следващия бюджет на ЕС ще има 70 милиарда евро по-малко.

"Твърде рано е да се говори за обща армия на ЕС", смята Станишев.

"Рано е да се дава оценка на правителството. Това, което ме притеснява е, че в изпълнителната власт участват партии, които по европейски стандарти се водят крайно националистически и това е проблем и за ГЕРБ, и за България", заяви бившият премиер.

"Борисов е наясно с това. Цяла Европа се опитва да спре националисти като Льо Пен, Вилдерс, а тук те са в правителството", каза още той.

Той отхвърли като "евтин трик" припомнянето на факта, че "Атака" е подкрепяла правителството на Орешарски.

Станишев заяви, че не си спомня дали наистина Георги Гергов го е убедил да направи Корнелия Нинова член на ръководството на БСП.

"Уволних Корнелия Нинова защото имаше много скандали, тогава уволних и Пеевски, за да не тежат на правителството", каза той.

"Аз съм категорично за разсекретяването на всички стенограми за банковата система, влючително и тази за КТБ, която се провеждаше в БНБ", заяви Станишев.

Той нарече "системен проблем" срещата в ЦУМ на Сотир Цацаров и Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов.

"Трябва да бъдат въведени такива правила, това го спомена главният прокурор и е странно, че нито една политическа партия не го поде", коментира Станишев.