С.Станишев: Недемократично е да ни поставят допълнителни условия за Шенген

Очаквам обективен доклад на ЕК с отчитане на резултати. Лошото е, че няма да има прекратяване на механизма за проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, което показва, че правителството не се справи с тази задача. Това каза пред БНР лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев.

Той припомни, че този механизъм беше създаден преди 5 годни със срок 5 години, 3 от които съвпадат с управлението на ГЕРБ. През лятото на 2009 г. България получи за първи път поощрителен положителен доклад. 

Още тогава казах, че целта на България трябва да бъде този механизъм да бъде прекратен след изтичането на 5-годишния период. Би трябвало като членове на ЕС за такъв период да се решат проблемите ни, но самият факт, че ще продължи този механизъм, говори за провал на управляващите в тази област, коментира Станишев.

Той бе категоричен, че за да бъде приета в  Шенген всяка страна трябва да е изпълнила определени критерии. Според него не е демократично и европейско да се поставят допълнителни условия. 

България трябва да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила условията за членството. Не може да се поставят допълнителни условия, които създават нови критерии и които се оценяват вече с друг механизъм, обясни Сергей Станишев.

{fcomment}