Съдия Тодорова ощетила държавата с 550 млн.

Щети на държавата за рекордните 550 милиона лева нанесла скандалната жрица на Темида Мирослава Тодорова. Такова е мнението на експертите, направили щатен мониторинг по настояване на ВСС на прочула се като първия уволнен дисциплинарно магистрат заради над 50 забавени по нейна вина дела.

Оказа се, че сред забатачените с години дела в Софийския градски съд, гледани от Мирослава Тодорова, има поне дузина процеси за безстопанственост и за отклоняване на държавни средства в шокиращо големи размери. Отказвайки да произнесе навреме мотивите за присъдите, Тодорова е нанесла рекордни щети на хазната, а и на частни дружества, сочи докладът. 

„Сред забатачените дела има случай със съдебен казус при търговски спор между държавно дружество и частна фирма за над 70 милиона лева, които държавата е загубила от пропуснати ползи заради нехайството на Мирослава Тодорова разкрива потресен източник от Висшия съдебен съвет, цитиран от “Всеки ден”. 

Куриозното е, че на прословутото заседание той гласувал против отстраняването й от съдебната система. След като гръмнал скандалът, висшият съдия се запознал с делата на Тодорова и останал потресен. Заради гаврата на скандалната жрица на Темида с правосъдието от Инспектората към Висшия съдебен съвет дадоха Тодорова на прокурор с мнение тя да бъде осъдена за престъпления срещу правосъдието.