Съюзът на пострадалите от банките иска оставка на шефовете в БНБ

Организацията разпространи отворено писмо до медиите

Съюзът на пострадалите от банки, финансови институции и съдебни изпълнители изпрати отворено писмо да медиите, в което настоява за незабавна оставка на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН).

Според тази организация БНБ и КФН не са упражнили надзор и умишлено са подвели хората, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е една от най-сигурните у нас. В писмото се заявява, че съюзът не е съгласен публични финансови средства да се изразходват за спасяване на депозити на граждани извън законно гарантираните (до 100 000 евро). БНБ трябва да поиска от Фонда за гарантиране на влоговете да изплати депозитите на гражданите до 20 дни.

От организацията предлагат парламентът да не гласува никакви проектозакони на БНБ,окачествявайки ги като ненавременн и поставящи в риск институционалните устои на българската държава. Главна прокуратура да започне веднага проверка и търсене на наказателна отговорност от ръководството на БНБ и КФН, искат потърпевшите от банки и други финансови институции.

Те настояват за независим международен одит на всички наши търговски банки, за да се установи фактическото им финансово състояние и да се гарантират депозитите на българските граждани и фирми, както и за извънредна ревизия на БНБ от Сметната палата.