Сидеров изригна: Прокуратурата да поиска имунитета на Хафъзов

Изявлението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, след като парламентът не позволи агитацията на турски, взриви депутатите в парламента. 

Прокуратурата, в някои случаи, е много бърза, сега е видим дали ще реагира на това очебийно антибългарско и антидържавно изказване. Би трябвало да реагира и да се поиска имунитетът на Хюсеин Хафъзов, изригна в кулоарите на парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеорв.

Повод за апела на националиста стана изявление на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, след като парламентът не позволи агитацията на турски. В изказването си депутатът заяви, че "ще върви по пътя" на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу от село Искра, на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Той спомена имената в контекста на твърдението си, че има български граждани, които са били разстрелвани и репресирани в името на демокрацията.

Час след изказването на Хафъзов обаче Волен Сидеров представи справка, според която Хафъзов умишлено е използвал имената на Давутоглу заради съвпадението с тези на турския външен министър, за да провокира депутатите.

"Лицето Давутоглу от село Иглика, Шуменско, роден 12-а година, между 42 и 49 г. е преподавател и ръководител на духовно училище в Шумен и 49 г. заминава за Турция, където е починал през 83 г. Това лице нито е репресирано, нито е било в затвора, просто е копирал името на това лице, защото съвпада с това на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, само че лъже, че това е пример на човек, който, едва ли не, е лежал и е бил преследван за религиозни убеждения", категоричен бе Сидеров.

По думите му друга от личностите - Осман Калъч е бил осъден за шпионаж пред 1946 г., екстрадиран в Турция, където е изградил политическа кариера като съветник на трима турски президенти.

"Г-н Хафъзов даде за пример в живота си един осъден за шпионаж и един, който изобщо не е бил осъждан. С две думи - за него пример са хора, които или са извършвали. Ако дава за пример участници в терористични групи или хора, работили за чужда държав, прокуратурата трябва да се сезира", каза Сидеров.

Ето какво каза депутатът от ДПС Хафъзов:

Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение за демокрацията. Гласувам против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен. Заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, били са разстрелвани и ако мислите, че с този закон ще успеете да ме ограничите, от сега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си и в никакъв случай няма да се откажа от нея.

Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм "за" демокрация и ще продължавам да бъда за нея. Без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната.

След изявлението на депутата от ДПС Хафъзов напрежението в пленарна зала ескалира и председателят на парламента бе принуден да прекрати заседанието. 

„Текстът доразвива възможността кампанията да се провежда на български език. Той е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление в дискусията никой не прочете текста. Но емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство", коментира Михаил Миков.