Симеон: Има доказателства за убийството на баща ми

Франко беше монархист, твърди бившият цар, заклел се във вярност към републиката, в интервю пред авторитетното испанско списание ABC

"Не знам дали баща ми го убиха нацистите или СССР", казва в интервю пред авторитетното испанско списание ABC бившият цар-републиканец на въпрос на Мартин Бианчи бил ли е убит баща му от Адолф Хитлер. "В моите спомени прилагам максималния възможен брой факти и съвпадения, за да оставя преценката на читателите. Исках с тази книга да стигна до истината. Приключих с написването й на 28 август 2013 – 70 години след смъртта на баща ми и възкачването ми на трона. Има доказателства за убийството, но не успях да се добера до архивите, конфискувани от СССР през 1944 г. Москва има закон, който забранява архивите им да бъдат изнасяни извън страната и е много трудно да се получат копия. Дори говорих с Евгени Примаков, последния шеф на КГБ, и даже той не можа да ми помогне", допълва той.
Монархът, който се закле в републиката, разказва още как е влязъл във Френския лицей в Мадрид, където бил на един чин с Мая – дъщерята на Пабло Пикасо, Грегорио Песес – Барба, Мигел Бойер, Хосе Антонио Бакле, Мариано Даранас (син на един от идеолозите на испанската Фаланга). Един от охраната на Лицея работел в Политическо–социалната Бригада и записвал всичко, което се говорело в междучасието. "Беше истински оазис за времето на Франкизма. Критикуваха майка ми за това, че ме е вкарала в онова „светско гнездо“, разказва още Симеон.
Той обяснява и дали генерал Франко е имал симпатии към него. "Съмнявам се да са били към мен. Харесваше му по-скоро това, което аз представлявах – антикомунизма или по-скоро антисъветизма. Освен това съм напълно убеден, че Франко беше монархист, за това нямам и най-малкото съмнение. Държеше се с мен като с внук. Някой веднъж беше казал, че той ми бил подарил къщата ми в Мадрид. Алегро ма нон тропо. Нищо не ми е подарявал."

Симеон обяснява още, че вече се е върнал към първоначалната си роля на „добрия цар“, от когото се търси съвет за много неща. "След като вече бях злият министър-председател, сега отново ставам мъдрият съветник. Цикълът се затвори", опитва да се шегува бившият министър-председател на България.

Той отговаря и на въпрос за скандалните имоти. "Виждам знаци от политическо естество. Жестокостта се потвърждава от факта, че в България има огромни богатства, натрупани за много малко години, които въобще не се поставят под въпрос, но това, което е на Симеон, постоянно се посочва. Комплексирани хора, които не можаха да приемат това, че застанах начело на правителството, се опитват да ми отмъстят. Понякога си мисля, че искат да ме пратят за втори път в изгнание."

Една карикатура в кабинета на Симеон в двореца Врана в София направила впечатление на автора на интервюто. "Става въпрос за илюстрация, на която един пеликан е налапал жаба, от която само се виждат краката, но точно с тях тя се е вграбчила за шията на птицата, която я поглъща. Отдолу пише: Никога не се предавай! Тази картина придобива пълния си смисъл, едва когато разгледаме живота на нейния собственик", пише Мартин Бианчи.