Скандално: Делото срещу Марио Николов започва от нулата

Софийският апелативен съд върна на първата инстанция делото „САПАРД”. То бе образувано срещу бизнесмена Марио Николов, съпругата му Марияна и още четирима души, за източване на 7,5 милиона евро от програмата.

На 30 юни 2010 година Софийски градски съд осъди Марио Николов на 12 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Съпругата на Николов Марияна получи 5 години затвор. Ана Шаркова, Валентин Алексиев, Лазарина Георгиева и Иван бяха осъдени на 10 години лишаване от свобода.

Деветият подсъдим по делото Григор Главев, който почина в края на миналата година, получи през 2010 година 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Преди две години първоинстанционният съд оправда Радмил Петров и Петя Хаджииванова, а след това прокуратурата не протестира тази част от решението на съда. Присъдите бяха постановени от тогавашния председател на СГС Георги Колев, който малко след това оглави Върховния административен съд (ВАС).

На последното заседание по делото на 11 юли тази година апелативната прокуратура поиска от съда да потвърди наложените от Софийски градски съд наказания за всички подсъдими. Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов са подсъдими за източване на средства по програма САПАРД чрез фалшиви документи за внос на машини за месопреработка. Машините били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови. По този начин са били източени близо 7,5 млн. евро от европейските пари, твърдяха от прокуратурата.

Тогава защитниците на подсъдимите поискаха от апелативните съдии да оправдаят изцяло осъдените от първоинстанционния съд, а някои от адвокатите дори отправиха алтернативни искания – или да се върне делото за ново разглеждане от друг състав на СГС, или то да се върне на прокуратурата заради процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

Разследването срещу Николов започна преди 6 години, след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) изпрати сигнал до българските разследващи органи. Замесените в аферата германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди. Образувани бяха две дела – за източване и за пране на пари, по което освен Николов и останалите петима души, подсъдим е и друг приближен до бизнесмен – Людмил Стойков. И двете производства са сред съдебните процеси, които ЕК системно наблюдава като знакови за състоянието и реформите в българската съдебна система.