Соломон Паси: Кремъл стои зад плана "Каталуния", ЕС трябва да стои зад Испания

Понякога хипер либерализмът е самоубийствен. Холандия е пример, защото там се роди ксенофобия

Соломон Паси

Соломон Паси

„Нека да погледнем голямата картина. Каталуния може да излезе от ООН, от Европейския съюз, ЮНЕСКО и от други организации. От най-големите области в Испания, ще се превърне в черна дупка или бяло петно“. Това заяви пред БНТ бившият външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски - Соломон Паси, по повод намерението на Каталуния да се отдели от Испания.

„Помислете си кой има интерес за изборите в САЩ и за хакерските атаки. Кремъл има интерес Каталуния да излезе от ЕС. Европейските страни трябва да подкрепим Испания. Да се замислим, ако при нас се случи подобен сценарий и у нас. Испанците имат опит с баските сепаратисти. Политиката е като леген с вода, който е „блъснат“ и не се знае накъде ще се изплиска водата. Сравняват се Косово с Каталуни. Това не е правилно, защото Косово беше последната държава, която се отцепи от изкуствено създадената Югославия. Може да се постигне и примирие в Испания. Северна Ирландия е типичен пример за това. Тя успя да се отдели с много мъдрост от двете страни“, коментира Паси. 

„Съдебната полиция в Каталуния направи лошо впечатление с поведението си и с мерките на насилие, които предприе. Но законът трябва да се спазва. Теоретично може да има нови държави, но те трябва да си дават сметка, че може да се окажат самотни. Да не бъдат част от Организациите на независимите държави, както и част от от Великобритания. Да не се окаже самотна като Етиопия и Танзания и да започне развитието си от Адам и Ева“, каза още бившият министър. 

„Понякога хипер либерализмът е самоубийствен. Холандия е пример за това. Ток води до ксенофобски и националистически управления. Спрямо Великобритания, ние трябва да сме им благодарни, тъй като напускането на страната в ЕС е своеобразна спирачка за разширяване на съюза. Нека да се развеждаме, но да си спазваме уговорките. Разширяването на ЕС към Западните Балкани е довършителна работа. Въпрос на време е да се присъединят, тъй като вече имат заявено обещание за помощ в тази посока. България трябва да има собствена позиция относно интеграцията на Турция в Европа. Южните ни съседи са далеч от тази тенденция, но ние не трябва да режем пътеките към Анкара“, заяви Соломон Паси.