Станимир Флоров поема ДАИ

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров ще оглави изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Станимир Флоров стана началник на отдел “Наркотици” в Главната дирекция за борба с организираната престъпност през 2006 г., а през януари 2009 г. оглави службата. От края на 2009 г. е и първи заместник на главния секретар на МВР. През 2013 г. обаче е освободен от директорския пост в ГДБОП.

През април миналата година срещу него започва досъдебно производство за подкуп в особено големи размери. Имаше сигнали срещу Флоров и за рекетиране на бизнесмени. Досега обаче няма повдигнато обвинение срещу бившия шеф на антимафиотите, а и от прокуратурата не са огласявали някакво развитие по делото му.

Държавата губи годишно между 250 и 500 млн. евро от липсата на такси за магистралите у нас, заяви пък вчера председателят на фондация “Братя Василеви” Васил Василев, цитиран от агенция Фокус. Според него за преминаването си през България един турски камион плаща само 10 евро, докато за Сърбия таксата е 90 евро, а за Унгария - 120 евро.

Пътните такси за чуждите граждани трябва да се въведат още от догодина, а не от 2016 г., каквато идея имаха от ГЕРБ, твърди Василев. Въвеждането на такава система за плащане, която да замени винетките, не било сложна работа и не изисквало специални консултанти, на които да се плащат милиони.

Предложението за назначаването му е внесено от транспортния министър Ивайло Московски в Министерския съвет, съобщава Нова телевизия.Срещу Флоров обаче все още се води досъдебно производство. Все още няма официално потвърждение от страна на управляващите.