Станишев: Без взаимодействие с Русия трудно ще спечелим битката с тероризма

Необходимост от по-голямо сътрудничество между службите за сигурност в глобален мащаб

Разбира се, че има шок в Брюксел, няма как след толкова жертви и ранени, които предизвикаха нашето съчувствие, но наред с това и много гняв. Защото никоя кауза не може да оправдае тежи варварски убийства на невинни хора. Защото трябва да сме наясно, че живеем в един свят, в който тероризмът се превърна в заплаха за всички страни. Това обяви в пряко включване от Брюксел лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Той е категоричен, че имаме необходимост от по-голямо сътрудничество между службите за сигурност в глобален мащаб. Защото хората вече са заплашени навсякъде от терористичните групи, които искат да се откажем от ценностите ни, да разделят нашето европейско единство, да всеят страх и несигурност, посочи социалистът.

Трябва да има ясен и силен политически отзвук, затова ние европейските социалисти предложихме да излезем с обща позиция, която стъпва върху ценностите на демокрацията, върховенството на закона и активни действия срещу терористите. Либерализмът е един хлъзгав път, който води към несигурност. Трябва да има много добра координация между различните служби, да има ново ниво на сътрудничество срещу тероризма, който е обща заплаха. Ограничаването на демокрацията няма да даде повече сигурност, коментира Станишев.

Според него трябва комплексен отговор на всички предизвикателството, пред които сме изправени днес. Трябва да има ново ниво на сигурността, на външната политика. Нито една страна не може да се опази от тероризма, като действа сама. Трябва да не позволим идеологията на фундаменталистите да постигнат своите цели – да разедини Европа и да всява страх сред нейните граждани.

Европа е намирала изход от много тежки ситуация и аз вярвам, че ще намери изход и от тази ситуация. Но винаги съм казвал, че без взаимодействие с Русия не могат да се получат най-добрите резултати от битката с тероризма.