Станишев: ГЕРБ ще ни остави опоскана хазна и икономика на “изкуствено дишане”

7 млрд. лева струва на българските данъкоплатци управлението на ГЕРБ. Това твърди лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му фискалният резерв е паднал под санитарния минимум и вече е достигнал 3,9 милиарда лева. А по закон той не трябва да пада под 4,5 мрлд. лева. Не е изключено управляващите да продължат с безразборното харчене и в следващите предизборни месеци, предупреждават социалистите.

Станишев обясни, че ако вземем в предвид “изядения" фискален резерв, който при това правителство e паднал под санитарния минимум от 4,5 млрд. при заварени от предишното правителство над 8 млрд. лева и взетия от управляващите нов дълг от 3,3 млрд. лева плюс сумата, която е разплатена по стари дългове през януари тази година, ще видим, че след ГЕРБ ще заварим опоскана хазна. И нещо повече – възможно е това правителство, което се държи абсолютно безотговорно, да продължава да харчи абсолютно неконтролируемо през първите шест месеца и ситуацията може още да се влоши. И тъй като е краят на мандата, време е господин Борисов не да се жалва, а да се отчете какво оставя, призова Сергей Станишев.

По думите на опозиционния лидер кризата в България са я създали министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, задълбочили са я неимоверно и са довели хората „до просешка тояга", а икономиката до „състояние на изкуствено дишане".

„И в тези условия управляващите държат кранчетата и пускат само на тези, които са близки до тях, до техните монополи във всеки едни бранш", каза Станишев. Соцлидерът обвини управляващите, че унищожават конкуренцията и свободната инициатива в страната.