Станишев и "Костинбродските бюлетини "пред съда днес

Двете дела насрочени в СГС

Софийски градски съд е насрочил за днес заседание по делото срещу Сергей Станишев. Сагата със загубата на секретни документи ще се гледа от 13,30 часа.

Началото на процеса се отлага вече няколко пъти, защото на Станишев не може да бъде връчено постановлението за привличането му като обвиняем - задължителен елемент за старта на делото.

Прокуратурата иска бившият лидер на левицата да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказания. В края на октомври миналата година Станишев с писмо поиска от главния прокурор Сотир Цацаров процесът да се ускори. Според него забавянето давало възможност за спекулации по темата. Дни по-късно Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Разследването за изчезналите доклади, които "съвестният гражданин" Алексей Петров предаде преди време на тогавашния премиер Бойко Борисов, се точи вече четири години. Досега държавното обвинение три пъти вкара в съда предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, но съдът три пъти връща делото заради процесуални нарушения.


Въпреки това Станишев не може да получи постановлението, защото то е с гриф "Секретно". То може да бъде разсекретено, единствено от прокуратурата, която е поставила грифа, не и от съда.

Дни преди предсрочния парламентарен вот СГС ще заседава за втори път и по делото за Костинбродските бюлетини за изборите миналата година. Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Той поиска делото да се гледа по съкратената процедура, без да бъдат разпитвани свидетелите. Така от разпит се спаси и Мая Манолова, която на 10 май 2013 година, само два дни преди провеждането на парламентарните избори, сигнализира прокуратурата за надпечатването на бюлетини за вота в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. В деня за размисъл прокурори, ДАНС и ГДБОП влязоха в "Мултипринт" и откриха над 350 000 надпечатани бюлетини. Тогавашният водещ по ТВ7 Николай Бареков и настоящ лидер на "България без цензура" обвини ГЕРБ, че готвели фалшификация на изборите.

Желязков е обвинен за престъпление по служба, защото според обвинението не е упражнил достатъчен контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.