Станишев иска да изчисти името си, но не казва нищо за изчезналите документи

Разследването е инициирано по политически причини, твърди бившият лидер на ПЕС

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за "изгубени" документи, инициирано по чисто политически причини. Никога не съм се крил зад имунитета си на народен представител и в двата предходни мандата в българския парламент аз самият се отказах от него", написа евродепутатът Сергей Станишев в позиция в профила си във Фейсбук.

"Както знаете, в началото на ноември в писмо до председателя на Европейския парламент поисках бързо разпределяне и разглеждане на искането за свалянето на имунитета ми. На 27 ноември в отговор на моето писмо, получих уверенията на Мартин Шулц, че ще направи необходимото", заявява Станишев.

Той припомня, че в пленарна зала беше обявено искането на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми.

"Председателят го разпредели на Комисията по правни въпроси. Така стартира процедурата", уточнява Станишев.

"За съжаление вместо да поставяме на дебат значими за България теми, ние занимаваме Европейския парламент с дела, започнати срещу политически противници. Този подход само уронва престижа на страната ни и не води до нищо конструктивно", категоричен е лидерът на ПЕС.

Станишев подчертава, че има интерес процедурата да приключи максимално бързо и делото да остане зад гърба му, за да изчисти името си.