Станишев поде политическите совалки

Коалиция за България започна политическите совалки с извънпарламентарни сили за съставянето на програмно правителство с премиер Пламен Орешарски, както обеща след изборите лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Днес бяха осъществени първите разговори с извънпарламентарните партии "Лидер" и "Модерна България". 

Станишев представи най-неотложните мерки в програмата на бъдещия кабинет и акцентира върху трагичното, по думите му, състояние на енергетиката.

Имам информация, че тези, които уж спечелиха изборите, се опитват да подклаждат миньорите да правят протести, а всъщност те са тези, които ги докараха до това състояние, заяви лидерът на БСП.

Кънчо Филипов, председател на партия "Лидер", зад която стои собственикът на редица минни, топлофикационни и енергийни предприятия Христо Ковачки, заяви, че изборните резултати са огромна отговорност върху БСП. Според него най-необходима е стабилност на България. Необходим е 10-годишен икономически план, приет с национално съгласие, посочи Филипов.

Според "Лидер" трябва повече средства да остават в бизнеса, за да може той да ги инвестира, и партията би подкрепила мерки в тази посока. Филипов призоваха и колкото се може повече предприемачи да се включат в обществения живот.

Борислав Цеков от "Модерна България" заяви, че тяхната кауза е граждански контрол върху политиците, институциите и монополите. Цеков се обяви за намаляване на партийните субсидии.