Станишев: С вота на недоверие ГЕРБ иска да се изяви

ГЕРБ вадят служебен вот и търсят начин да се изявят, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев подготвения вот на недоверие от парламентарната опозиция.

Това личи в объркването на г-н Борисов и на ГЕРБ във връзка с мотивите - беше за цялостна политика, а сега ще търсят поводи за конкретна политика. Очевидно търсят начини да се изявят като опозиция, посочи лидерът.

Станишев коментира, че герберите "два месеца "ваканцуваха", докато НС активно работеше, приемаше закони и след като вече влязоха в парламентарните комисии, виждате, че ГЕРБ просто търсят начини за самоизява.

Що се отнася до риска да загубим 1 милиард евро от абритража за АЕЦ "Белене", понеже закъсняваме със сроковете на защитата, Станишев  е убеден, че екипът на икономическото министерство ще защити националния интерес.

"ГЕРБ, понеже са гузни, няма какво да отговорят на конкретните факти, затова търсят поводи да отвлекат вниманието. Искам да ви припомня следните обстоятелства: първо, ГЕРБ и Борисов 4-5 пъти си смениха радикално позицията за АЕЦ"Белене", от "против" към "за", към"ще видим"…пак "против", коментира Станишев.

По-рано в кулоарите Бойко Борисов и Делян Добрев огласиха писмо на адвокатите на НЕК до министър Стойнев, в което се иска страната да побърза с изпращане на експерти и свидетели за подготовка на защитната ни позиция по делото.

Станишев отхвърли и обвиненията на бившите управляващи за политически чистки, като последният повод бе смяната на шефката на ДНСК

Милка Гечева, която е била поне от 15 години начело на строителния надзор. Тя, която разруши Веселото митничарско село и се разправи с незаконното строителство в къмпинг Корал, Странджа, Дюни гейт, била сменена с бившия главен архитект на "Красно село", който, според Лиляна Павлова, имал съмнителна репутация.

Станишев опонира обаче, че именно ГЕРБ са слели партията с държавата по време на техния мандат и са уволнили 3000 от общо над 6000 кадри в държавната администрация, които са работили при няколко правителства преди това.