Станишев: Ще държим котараците на Борисов далеч от държавното кебапче

Тук сме да защитим българската демокрация, тя е под заплаха и аз не преувеличавам. С тези думи се обърна лидерът на БСП Сергей Станишев към симпатизантите, дошли да подкрепят митинга на червените и ДПС в София.

Той подчерта, че вече 5 месеца след парламентарните избори те удържат на  обещанието, което дадоха на хората - да не връщат ГЕРБ на власт.

Ще държим котараците на Борисов далеч от държавното кебапче. Няма да допуснем отново полицейщина, няма да допуснем отново цензура над медиите. Ние искаме право, ред, свобода и справедливост, каза още червеният лидер.

Това е първият митинг, който се организира съвместно от БСП и ДПС. Ще има най-различни интерпретации. Какво ни събра на този площад – демокрацията и още една дума – България, която е над всичко. Това заяви на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан пред симпатизантите им на „Орлов мост“ в София.

Той подчерта, че Борисов и Цветанов и кликата знаят да рушат, но няма съмнение, че в името на България могат да бъдат преодолени политическите различия, което е техен политически и синовен дълг. 

 

Г-н премиер, искам да ви уверя, че ако днес на този площад са 70 000, ако е необходимо ще станем и 170 000 и вие ще имате подкрепа да възстановите страната след батака, в който я вкара Бойко Борисов. За разлика от Борисов, Орешарски символизира демокрацията”, подчерта Местан. 

Към участниците в митинга се обърна и премиерът Пламен Орешарски, който подчерта, че ще продължи толерантното им отношение към хората и даде обещание да работи за доброто бъдеще на страната. 

България изживява труден период, изпаднали сме в дълбока институционална криза и разединение на обществото. Затова призовавам към обединение и отговорно поведение, завърши словото си министър-председателят.

След изказванията на Орешарски, Местан и Станишев, около 13,15 часа, шествието се отправи по маршрута си към Президентствата.