Станишев ще съди Цветанов, наклеветил го, че си купил поста в ПЕС

Сергей Станишев се закани, че ще съди зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов заради твърденията на бившия вътрешен министър, че лидерът на БСП си е купил поста в ПЕС за 116 млн. евро чрез поръчката за изработката на новите български документи за самоличност от "Сименс". Новината обяви лично Станишев на нарочна пресконференция. 

 

"Ако същите клевети се съдържат и в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ, ще ги съдя и за клевета и набедяване," отсече шефът на социалистите и добави: "Тук става въпрос за моето добро име и за ПЕС", мотивира решението си да заведе дело в съда Станишев.

Той заяви, че сигналът на ГЕРБ до прокуратурата срещу него много го радвал, и поиска главния прокурор да разпореди незабавната му проверка.

Станишев призова същото да направи и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов до края на деня.

Припомняме, че по ТВ7 в петък, Станишев обяви: Свалям имунитета си като кандидат-депутат доброволно. Нека прокуратурата провери незабавно поредните обвинения на Цветан Цветанов срещу мен.

Според Сергей Станишев ГЕРБ очевидно са в паника, за да си позволят да наклеветят 30 партии в Европа. По думите му Цветанов е обвинил в корупция и Мартин Шулц, и сегашния френски президент социалист Франсоа Оланд.

Лидерът на социалистите обяви също, че в БСП има получени множество сигнали от страната за организирано купуване на гласове от страна на ГЕРБ. Като пример той посочи схеми за контролиран вот в х-л в Павел баня, където има почиващи по програма на НОИ.

Схемата била организирана от гербера Христо Чаушев. Станишев цитира съобщение в хотела, според което всички настанени по програма НОИ и на свободен прием, които са регистрирани на рецепцията на "ПРО" ЕАД ще могат да гласуват. Герберът гарантирал, че те ще бъдат включени в избирателния списък на основание чл. 42 и чл. 55 от Изборния кодекс. Самата секция пък се намира в бар Кукери.

Сергей Станишев обяви още, че е получил и други сигнали за далавери от страна на ГЕРБ. В сайтовете на областните администрации липсвал списък на транспортните фирми, които ще превозват бюлетини от ЦИК до РИК и от РИК от областните управи.

В БСП са убедени, че именно транспортирането на бюлетините може да манипулира вота.

Като пример шефът на социалистите посочи, че в Велико Търново бюлетините ще се превозват от бивш общински съветник от ГЕРБ.

В този окръг с тази отговорна дейност била натоварена фирмата на бившия шеф на СОС Андрей Иванов. БСП са научили, че въпросните автомобили били с двойни дъна. Социалистите вече са подготвили сигнали за прокуратурата за тези нарушения.