Стоян Ганев: Хората живеят в страх, режимът не е добър за инвестиции

Лично аз можех да оправя България и за по-малко от 800 дни. А да не говорим за времето, което царят пропиля с правителството. Те преформатираха първоначалните си намерения и идеи, фокусираха се към лични облаги и интереси. Това обяви по ТВ 7 първият външен министър в правителството на Филип Димитров и една от емблемите на демокрацията в България Стоян Ганев.

От известно време той се е завърнал в Ню Йорк, където работеше и живееше през последните 20 години, и сега възнамерява да практикува адвокатската си професия. 

Ваклото агне на демокрацията, както иронично наричаха Ганев преди време, обяви че е впечатлен, но негативно от тежкото положение на възрастните хора в България. 

Пенсиите трябва да се увеличат веднага и сега, а не на 1 април. Възрастните хора са изправени пред социална деградация. Казвам SOS, защото ще загубим тези хора, предупреждава Ганев.

Той твърди, че държавата има ресурс как да повиши икономическото състояние на народа. Според него един от източниците бил, ако се преразгледат раздадените концесии. Ганев смята, че американската фирма, която добива и преработва златото в България, печели годишно над 5 млрд. долара. А България получава едва 5% от това, че е отстъпила залежите си. В африканските държави например правителствата получавали до 50% от печалбата. 

Според бившият външен министър друг важен източник за влизане на парите в бюджета е удар срещу контрабандата. 

Стоян Ганев  констатира още, че политическия режим у нас сега не благоприятствал за инвестиции. А самият той бил отвратен, че вместо политика, господствало политиканството.  Хората живеели в страх.

На всичките му констатации водещата Люба Кулезич бързаше да обясни, че всичко това било от 23 години и всячески се стремеше да замаже гафовете на правителството на ГЕРБ, срещу които гостът й не се изказваше ласкаво.

Стоян Ганев призна, че никога не е бил болен от рак, както твърдят жълтите медии у нас, чувства се здрав и може да бъде много енергичен, но на този етап не мисли за политически проект. Ако обаче нещата опрели до кокала, можел да се амбицира и в тази посока.