Страсбург гледа приоритетно дело срещу Сидеров за побоя пред Софийската джамия

 Европейският съд в Страсбург е приел като приоритетно дело срещу хулиганска  проява на на Волен Сидеров и негови депутати пред джамията в София.

То е заведено от Вели Карамехмед, който е един от потърпевшите на петъчната молитва, пред Софийската джамия преди 4 години. Тогава атакистите нападнаха молитвения дом с мотив, че високоговорителите смущавали реда в столицата. 

 Когано една политическа партия нахлуе по време на молитва и те наричат „резак, джихадист, фес” и т.н. трудно е да успееш да се сдържиш. За това и подадох жалба в българския съд, но нищо не се случи, сега си търся права в европейския. След като подадох жалбата имах и доста заплахи да се откажа, обяви по bТВ Карамехмед.

Това дел  пред столичната джамия е приоритет в Страсбург и вероятно България ще бъде осъдена и за този вандалски акт на Сидеров, обяви шефът на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев. Неговата организация е поела защитата на Карамехмед. 

Другите жертви на този инцидент не подадоха жалби от липса на кураж и страх. В България няма повдигнати обвинения на участниците от Атака, има едно висящо производство, което не е стигнало до никъде. Показателно обаче е, че от 3-4 хил. висящи дела в Страсбург срещу България, на това се дава приоритет, това значи, че у нас правата на хората продължават да не се спазват. Тогава са нарушени правата и на чужди дипломати от мюсюлмански страни, които са били в единствената джамия в София да се молят. Очаква ни осъдително решение, категоричен е Кънев.