Свидетели оттеглят показания срещу "Октопода"

Поредното заседание по делото "Октопод", с подсъдими Алексей Петров, Антон Петров и компания продължава. 

Вече са разпитани четирима свидетели, които има различна връзка със събитията, по които се движи съдебното производство. Двама от тях обаче се отказаха от предишните си показания  в съдебната зала.

Стоян Николов разказа, че фирмата му "Дискавъри 93" е внесла голямо количество захар, което било платено от банкова институция. Получателят обаче не се издължил и тогава с посредничеството на Алексей Петров проблемът трябвало да бъде решен. 

Свидетелят беше забравил за срещите и разговорите с Петров и дори твърдеше, че никога не се е виждал с него. Едва след прочитане на показанията, дадени по време на разследването той си спомни за разговорите с подсъдимия по делото. 

Като свидетел по делото се яви и адвокатката по имотни дела Мария Мурсалева. По думите й пред съда тя  познава бившата барета само от медиите, В предишните си показания обаче същата описва среща с Петров, за която днес казва, че следователят, който бил симпатично момче, по време на разпита й е съдействал и я е допълвал, и на това се дължат разминаванията. 

В показанията си въпросната адвокатка твърдяла, че е била помолена от Алексей Петров да осъществи като адвокат имотна сделка, а днес заяви, че не си спомня нито за такава сделка, нито да познава Петров.

Не съвсем изяснени останаха и показанията на свидетеля Петър Петров.  

Малко преди края на първото заседание на Софийски градски съд по делото "Октопод" защитата на главния подсъдим по него Алексей Петров поиска да бъдат призовани двама нови свидетели.

Единият е братът на Петров - Огнян Петров, който не е разпитван досега, а вторият - Вяра Петрова, която работи като секретарка при Алексей Петров, обясни адвокат Васил Василев. Призоваването на двамата е във връзка с искането за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров. 

Според Василев, ако бъдат изслушани показанията им и се вземат предвид медицинските сведения за здравословното състояние на Алексей Петров, както и фактът, че СРС-та за разговора с Пламен Устинов в ловешката мандра не били внесени по реда на НК и не могат да се ползват по делото, то са налице достатъчно основания Софийският апелативен съд да промени мярката на арестувания подсъдим.

По искане на Прокуратурата, съдът постанови да се проведе очна ставка между свидетелката Екатерина Ножарова и Георги Цветанов, във връзка с парите – 50 хиляди долара, които Алексей Петров е наредил на свидетелката да даде на Цветанов. Датата е определена за 2 ноември 2012 година, когато ще се проведат и очни ставки с други свидетели.