Три дни молебен за мир и здраве на българския народ

Отчаянието, обхванало българското общество и неговото отражение, което виждаме в самозапалванията и вълната от самоубийства бе повод за среща на държавния глава Росен Плевнелиев с водачите на основните вероизповедания у нас.

 

По време на разговорите духовните водачи на всички религиозни общности са приели предложението на президента в продължение на три дни - петък, събота и неделя, да бъде извършен молебен за мир, здраве и благополучие на българския народ. 

По думите на Росен Плевнелиев българите имат нужда от повече вяра. Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през кризата.

"Преодолявайки трудностите, трябва да вярваме повече. Вярата и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и в бъдещето си", обясни Плевнелиев. 

Той за пореден път изтъкна, че на нацията ни сега повече от всякога е нужна солидарност. 

На срещата при президента присъстваха викарният епископ на Негово светейшество Знеполският епископ Йоан, главният мюфтия на мюсюлманското изповедание Мустафа Алиш Хаджи, епископ Христо Пройков, председател на епископската конференция на Католическата църква, Рупен Оханес Крикорян, председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква, председателят на Централния израилтянски съвет Роберто Шалом Джераси и пастор Евгени Димитров Найденов - заместник-председател на Обединените евангелски църкви.